Mobiele Helden: Terugblik Suriname - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van Reisoptie BINDING - WaarBenJij.nu Mobiele Helden: Terugblik Suriname - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van Reisoptie BINDING - WaarBenJij.nu

Mobiele Helden: Terugblik Suriname

Door: Pastor Ad van der Helm

Blijf op de hoogte en volg Reisoptie BINDING

24 Juli 2013 | Brazilië, Rio de Janeiro

Een verslag verschenen op www.mobielehelden.nl:

Regiovicaris Ad van der Helm is tevens coördinator van de WJD bedevaartreis Binding. In Rio aangekomen blikt hij terug op het verblijf in Suriname.

Hij vertelt: “Onze groep WJD reizigers is net zo gevarieerd en kleurrijk als ons gastland van die dagen, Suriname. Iedere deelnemer heeft zijn/haar eigen verhaal. Achtergronden van familie, opleiding, herkomst, persoonlijk talenten en mogelijkheden laten een grote diversiteit zien. Dat is voor ieder van ons en voor de deelgroepleiders een belangrijke verantwoordelijkheid om iedereen aan bod te laten komen. De onderlinge uitwisseling en het gesprek naar aanleiding van de catechese en de verkondigingen tijdens de eucharistievieringen zijn het belangrijkste onderdeel van de reis, die eigenlijk één lang catechesetraject vormt. De drieslag van liturgie, inleidingen en gesprek vormen het hart van deze catechetische tocht.”

“Er werd soms veel van de deelnemers gevraagd: de thema’s raken aan het hart van het christelijk geloof. Vrijdag, de laatste dag, kwam het doopsel ter sprake en werd de jongeren gevraagd hoe hun doopsel hun dagelijks leven beïnvloedt. Daar werden mooie voorbeelden gegeven van jongeren die met hun christelijke overtuiging in het leven staan. Het doopsel is niet een gebeurtenis die simpelweg in het verleden ligt, maar het is een fundament voor heel het leven dat mede de richting van het leven van de christen vandaag bepaalt. Daarmee is het doopsel een uitgangspunt voor de missie van deze christen. Het leven heb je niet zo maar gekregen: het houdt een roeping in omwille van je medemens, omwille van de wereld.”

“Het meest indrukwekkende onderdeel van de reis tot nu toe, vond ik de reis naar Batavia. We werden echt stil toen Mgr. De Bekker ons voorging in de Kruisweg. In deze meditatie over het leven van Christus wordt ook het verhaal van Peerke Donders en zijn zorg voor de melaatsen verhaald. Een desolate plek, ver weg van de stad, aan de oever van de rivier, waar mensen letterlijk en figuurlijk gedumpt werden. Katholieke priesters waren de enigen die daar zorg aan de mensen besteedden en zich opofferden voor de uitgestoten zieken. Dezen werden aan hun lot overgelaten en moesten zelf zorgen voor hun woonplek en het telen van wat groenten om er van te leven. De priesters spanden zich in zodat er enige medische zorg kwam voor de melaatsen. Dit is met name bijzonder wanneer we ons beseffen dat Suriname vanaf het begin van de koloniale tijd tot aan de Bataafse republiek tot verboden terrein was verklaard voor katholieke geestelijken. Toen in de negentiende eeuw de redemptoristen deze missie op zich namen, hebben zij meteen de zorg voor de melaatsen opgepakt. De kruisweg voert naar de plek waar Peerke Donders gestorven is en waar hij in de kerk werd opgebaard. Hij had voorspeld op welke moment hij zou overlijden: vrijdag 14 januari 1887 en exact om 15.00 ‘s middags, het uur van het sterven van Christus. Hij spiegelde zich dus niet alleen met Christus in zijn leven, maar ook in zijn sterven. Indrukwekkend!”

“Zaterdag zijn we naar Rio de Janeiro vertrokken, dat was een lange reisdag. Maar met de inspiratie van Peerke donders in onze rugzak, kunnen we deze met vreugde aan!"

Verslag uit: Brazilië, Rio de Janeiro

Reisoptie BINDING

Beleef onze verhalen over onze pelgrimage naar de WJD 2013 in Rio de Janeiro. Allereerst beleven we de ‘Missionary Week’ in Paramaribo, Suriname! We storten ons daar in een programma van ontmoeting, vieren, cultuur en geschiedenis, waarin de verbindingen tussen jongeren onderling en tussen Nederland en Suriname worden uitgediept. De deelname aan de WJD in Rio zorgt voor verdere verbondenheid tussen jongeren onderling en de band van jongeren met de lokale geloofsgemeenschappen in de lokale bisdommen. Wij bereiden ons voor op een week vol verschillende activiteiten en ontmoeting! Zo staan de volgende dingen op het programma: kennismaking en bezichting van Paramaribo, een bedevaart naar Batavia (waar de zalige Peerke Donders veel goed werk heeft gedaan) en een bezoek aan natuurreservaat Bronwsberg of Colakreek. Ook vieren we de H. Mis in de kathedraal van Paramaribo (die geheel van hout is!), brengen we een bezoek aan Fort Zeelandia (de plek van de Decembermoorden), zal er een culturele avond worden georganiseerd en is er natuurlijk ruimte voor groepsgesprekken met de andere deelnemende jongeren. Overnachten doen we met alle deelnemers op een centrale locatie.

Actief sinds 11 Sept. 2012